vineri, 11 iulie 2014

Ce este hrana vie, raw vegan?

  În primele zile ale Atelierului de vacanță desfășurat la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea, intitulat „Invitație la educație”, am învățat ce este hrana vie, raw vegan.

Inginer Marina Cârjaliu-Murgea, consilier nutriționist, ne-a învățat  să preparăm ceai rece, ciocolată caldă, băutura soarelui, să facem  trufe de ciocolată, tot felul de preparate cu polen, ghimbir, goji, pudră de roșcove, scorțișoară, cu ce să înlocuim zahărul alb, ce este ștevia rebaudiană și alte produse sănătoase.

„ Ce este hrana vie, raw vegan?                          Album foto online
Hrana Vie este hrana naturala, in stare cruda, hrana nepreparata termic in care enzimele si vitaminele sunt active si nu “moarte” asa cum se intampla in cazul alimentelor procesate termic! Poate ca ne este greu sa facem diferenta dintre ceva viu si ceva mort, dat fiind obiceiul nostru strabun de a manca in cea mai mare parte hrana preparata termic.

 Alimentele raw vegan sunt:
-toate fructele si legumele proaspete;
-toate sucurile de legume si fructe obtinute acasa si consumate imediat;
-toate fructele si legumele deshidratate la temperaturi adecvate (37-45ºC);
-germenii si vlastarii (grau, lucerna, seminte de floarea soarelui, mazare, ridichie, fasole mung, quinoua, etc );
-toate semintele si nucile “trezite” la viata prin simpla “scufundare” in apa pentru cateva ore (incercati doar sa puneti in apa o mana de nuci pentru macar 4 h si veti vedea ce gust deosebit veti descoperi! );
-toate produsele stupului: mierea vie, polenul crud congelat;
-toate condimentele uscate si macinate cat mai aproape de natural;
-toate algele marine gen spirulina si chlorella, liofilizate;
-toate produsele obtinute printr-un proces de fermentatie naturala (varza si zeama de varaza murata, muratorii cu sare, borsul, kombucha).
-apa naturala de izvor, apa ionizata etc.

Nu uitati, indiferent de stilul de viata pe care il aveti la fiecare masa sa adaugati un procent cat mai mare de hrana in stare cruda, multa apa vie, polen crud si fructe proaspete la micul dejun, orice salata condimentata drept companion al unui fel principal de mancare, nuci sau diverse seminte ca si gustare sanatoasa si satioasa si de ce nu un desert dulce cu miere, spirulina, maca si scortisoara!”

Băutura soarelui  (rețetă) 
Bautura soarelui are la baza polenul crud, un dar al naturii, al florilor si albinelor, dar si ghimbirul, o radacina plina de aroma si culoare. Aceasta bautura este o alegere perfecta  pentru o zi torida  de vara sau o zi linistita de iarna.
Ingrediente:
-1 litru apa de izvor sau apa plata
-4 linguri polen crud sau uscat (atentie polenul crud il veti pastra la congelator)
-1 lingurita pudra de maca (optional)
-zeama de la 1-2  lamai
-miere, sirop de agave, sirop de stevie sau alt indulcitor, dupa gust
-o lingurita ghimbir ras  sau ghimbir pudra
-1/2 lingurita scortisoara
-1/2 lingurita turmeric (optional)
 
Doza de polen crud recomandata pentru consum este 1 lingura/zi la adulti, respectiv 1 lingurita/zi la copii.
 
Se pun ingredientele in blender si se proceseaza cateva secunde. Se strecoara compozitia in cazul in care va deranjeaza radacina de ghimbir.
In cazul in care vi se pare prea “iute” în  bautura mai puteti adauga apa.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu