joi, 4 aprilie 2013

Personalități românești în Franța de-a lungul timpului


"Am ales un titlu “ Acești români care au făcut Franța ” care imi amintește ceea ce reprezintă esența Franței. Și aș dori, mai întâi, să mă opresc câteva minute asupra felului în care s-a construit țara mea de-a lungul secolelor.
În secolul Luminilor si pâna la Revoluția Franceză, “ Republica noastră a Literelor ” era foarte adesea compusă din străini, atrași de efervescența intelectuală franceză și de dezbaterile în jurul ideii de libertate care aveau loc aici. Astfel, acești filozofi, teologi, gânditori sau savanți veniți din cele patru colțuri ale Europei, care comunicau si scriau în franceză, au construit această Franță intelectuală așa cum neguțătorii italieni au ajutat la dezvoltarea ei economică în Evul Mediu si Renaștere. Franța a fost considerată întotdeauna ca fiind un spațiu de deschidere si de primire, un punct de atracție și de întâlniri, o intersecție de identităti multiple care se unesc într-un proiect comun."

                                               Discurs pronunţat la Academia Română, 10 iunie 2003 de către Excelenţa Sa, domnul Philippe Etienne, fost Ambasador al Republicii Franceze la Bucureşti (2002-2005).

Album foto online.

Miercuri, 3 aprilie 2013, ora 16.00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene "Antim Ivireanul" Vâlcea, a avut loc colocviul "Personalități românești în Franța de-a lungul timpului". Activitatea a fost organizată în cadrul "Zilelor Francofoniei" de ANBPR Filiala Vâlcea și secțiile Sala de Lectură și Împrumut Carte pentru Adulți.
În program:
 - dialog în limba franceză despre istoria Franței și Francofonie
- colocviu despre oameni de cultură români în spațiul francofon: Anna Brâncoveanu de Noailles, Martha Bibescu, Elena Văcărescu, Tristan Tzara, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Panait Istrati, Nicolae Titulescu, George Enescu, Constantin Brâncuși
- prezentarea unui tablou din piesa de teatru Cântăreața cheală a lui Eugen Ionescu
- moment muzical din creația lui George Enescu
Au participat elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, coordonați de prof. Antonia Haller, prof. Elena Corbeanu și prof. Anca Tulugea, Grup Școlar Antim Ivireanul, coordonați de prof. Ramona Vană, Colegiul Tehnic Forestier, coordonați de prof. Adelina Ion și prof. Narcisa Popa.

"Francofonia nu este cu adevărat ea însăși decât atunci când participă din plin la marea aventură a lumii. Cel puțin astfel doresc eu s-o înțeleg...
Pentru mine, Francofonia este o invitație la creativitate și la meditație..."
                                                                                       Boutros-Ghali

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu