miercuri, 28 noiembrie 2012

Nicolae Steinhardt,eseist,memorialist și critic literar - 100 de ani de la naștereANBPR-Filiala Vâlcea, Sala de lectură, Secţia Împrumut Carte pentru adulţi și Fundația Culturală Sfântul Antim Ivireanul au organizat marți, 27 noiembrie 2012, la Biblioteca Județeană,
  Medalionul:
 Nicolae Steinhardt, eseist, memorialist și critic literar-100 de ani de la naștere

 


   “A fost  deci închis între 1959 ȘI 1964. Destul pentru ca perioada de detențíune [politică] să-l transforme cu totul. Dintr-un intelectual pur, mai degrabă agnostic șI preocupat de literaturile străine, să devină un autentic  “homo religiosus” și - nu mai puțín important - să descopere constantele unei spiritualitățí românești pe care, odată ieșít din închisoare, le-a cinstit cu verbul șI verva lui inimitabile (…). Închisoarea a constituit pentru N. Steinhardt academie și altar. Să ne mai mirăm că mărturia lui se cheamă JURNALUL FERICIRII?”
                                                   Virgil Ierunca

Au participat: slujitori ai amvonului, cadre didactice, oameni de cultură și artă,
public iubitor al vieții spirituale, studenți de la Facultatea de Litere Râmnicu Vâlcea a Universității din Pitești, elevi de la Seminarul Teologic Sfântul Nicolae Râmnicu Vâlcea, coordonați de pr. prof. dr. Nicolae Preoteasa,  elevi de la Grupul Școlar Antim Ivireanul Râmnicu Vâlcea, coordonați de prof. Antoanela Predescu.
 
  Au avut loc următoarele evenimente:
- Prezentarea volumelor Nicolae Steinhardt– viața ca o poveste de dragoste,de prof. dr. Elena Ciungan și   Proximități și mărturisiri, de Ioan Pintea.
- Intervenții din partea:
       Pr. conf. univ. dr. Ilie I. Ivan 
       Letor univ. dr. Lavinia Geambei
       Prof.dr. Florentina Bucuroiu
       Ing. dr. Mihai Sporiș
       Prof. dr. Ion Predescu 
       Pr. prof. Petre Mateiescu
       Pr. prof. George Pomenește
       Pr. Constantin Olariu 
- Proiecții: Din viața și opera lui N. Steinhardt 
- Expoziție de carte:  Nicolae Steinhardt - o înțelepciune voioasă

 Moderator: prof. dr. Ioan  St. Lazăr.  
       
O și număr printre toate acele minuni cu care m-a învrednicit Dumnezeu în anii din urmă- întâia fiind că m-a chemat la crednță din străfundurile unde mă aflam.”
         N. Steinhardt  Scrisori către Virgil Ierunca


               


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu